Страница 1 от 1

бобина на Тесла.

МнениеПубликувано на: 19 Авг 2010 16:45
от rebold
Здравейте.
В един руски сайт намерих това http://himiklab.org.ua/tesla_sstc.shtml
направих го,като l1 е 5 намотки с 2мм, а l2 около 900-1000 намотки с 0,46мм.
l1 е разположена на 90 градуса спрямо l2.Бобината е навита на картонена тръба с диаметър 4см,поради липса на друго :).
Вмессто даденият транзистор съм сложил d2579.
И оттук започват мъките,като доближа фазомер лампата светва,без да е нужно да се ползвам за земя :)
метален предмет искри на около 2мм от края на бобината,като си доближа пръста на около 2мм от бобината,яко светкавички,но каде е искрището на свободния край на бобината,каде бъркам,та не става.

Re: бобина на Тесла.

МнениеПубликувано на: 19 Авг 2010 18:40
от Gogo55
Здрасти,
качи снимка за да имаме поглед върху нещата.Щом фазомера свети значи имаш генерация, просто волтажа е малък за да се появи искрата.За да дигаш волтажа на искрата трябва да си играеш или с навивките на бобината, или със входното напрежение :) .За да се появи по лесно искра то на края на бобината се слага заострен предмет-примерно игла и колкото и е по остър върха толкова по лесно ще се появи искра-демек с по ниско напрежение.
В нашия форум имаме няколко работещи тесла бобини:
viewtopic.php?f=3&t=5
viewtopic.php?f=3&t=15
Мисля че дадените варианти са обяснени много подробно , както и има налични схеми за тях :), хвърли им по едно око сигурно ще ти са интересни.
Ако решиш да минеш на управление с лампа то тази тема ще ти е полза:
viewtopic.php?f=5&t=13

успех!

Re: бобина на Тесла.

МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010 19:29
от rebold
Нямаше как да пиша досега.
Схемите които си дал са интересни,но никаде из софия не намерих радиолампи.Ще кача снимки събота неделя.
Наистина сложих карфица и почна да искри макар и слабо :)
Интересното е че тази схема работи само когато я захранвам от 12 волта импулсно захранване,а като сложа траф с изправител не иска да тръгне,ако някой има идей да казва защо е така.
Сега започвам да мотая една бобина 1,5 метра с 1мм жица да видиме ефекта с нея какъв ще е.

Re: бобина на Тесла.

МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010 19:40
от Gogo55
Сметни си правилно изолацията на проводника да не ти даде късо между витките и да отиде на кино новата бобина.

Re: бобина на Тесла.

МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010 20:14
от rebold
Много смешно,няма що.Новобранец съм в таз област,затова питам,никой не се е родил научен,всеки се учи от грешките си.
Ти си направил кремвиршките с радио лампи :) аз се опитвам транзисторно,защото нямам лампи,как на този транзистор да му подам 1000 волта,от тхо на телевизор мога и 15кв но не става.Направо с тхо на искрище,но първо да се види,да се пробва с по ниско напрежение.

Re: бобина на Тесла.

МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010 20:44
от Gogo55
Мне, не е смешно, на мен ми се е палила изолацията на проводник защото изобщо не я смятах първия път, а и инфо нямах, затова ти писах да не повториш мойта грешка.Нал знаеш поговорката:Умния се учи от грешките на другите, простия от своите :lol:
Успех!

Re: бобина на Тесла.

МнениеПубликувано на: 23 Ное 2010 05:47
от Maugli
ша са пробам да коментирам схемата от първия линк на Реболд :
разликите между транзистор и лампа са че транзистора отдава по малка мощност от лампите и транзисторните импулси са правоъгълни и по-точно трионообразни , остри игли, докато лампата изважда добра гладка синусиоида или подобен на синусоида сигнал.
острите импулси на транзисторите дават големи загуби в бобините и трансофраторите, докато гладките заоблени имапулси от лампите са много по добри , нямат хармонични, и индуцират няколко пъти по голямо ЕДН в намотките при една и съща мощност.
нямат и острата игла със обратно напрежение която следва полезния импулс.
Изолацията не е смешка , а реален параметър на трансформаторите и бобините , ако нямаме изолация между слоевете и самите навивки , то напрежението веднага ще пробие между съседни навивки или съседни слоеве.
изолацията се смята горе долу така :
навивки / волтове = волт на навивка.
ако лаковата изолация е с по ниско излолацио нно н апрежение , то навиваме на разстояние една от друга навивките , растоянието се оразмерява така че да осигури необходимата изолация.
като видим колко навивки правим на един слои , то като умножим напрежението по броя на навивките ще получим пробивното напрежение на един слои, от тук разбираме колко волта трябва да ни е изолацията между слоете, затова се поставя изолираща импрегнирана хартия между тях /по добра е от наилона и скоча и тефлона на ленти/
навива се толкова дебела хартия на слоя , колкото е необходимо да се осигури изолацията му.
на върха на проводника за искрата се поставя остър метален връх , за да се получи по добра искра.
тъи като токът е движение на електрони, то електроните протичащи към остър връх , нямат много място както на проводника да се събират , и там напрежението и потенциала нарастват и пробива в въздуха се осъществява наи лесно - т.е. няма място за всички електрони , които тряба да протекат и се извършва пробив в изолацията на въздуха ударно под формата на искра. затова колкото е по остър върха , толкова по голям пробив при по ниско напрежение ще имаме.
-------------------------
схемата от линка е пределно проста и елементарна. това е с две думи автомобилно запалване захранено от токоизправител.
тряба да имаме в предвид че всяка бобина си има резонанс, и работи наи добре при честотата на резонанс. от тук следва че нашата схема тряба да генерира импулси с наи добрата за бобината честота, а бобината тряба да е изчислена за нашата цел , но тъи като искри не могат да се получават с много високи честоти, то ние ще имаме нискочестотна бобина , максимум 25 кхц.
колкото по ниска честота ползваме , толкова повече време имаме между импулсите да трупаме заряд и отлкова по мощни импулси можем да произведем, ако работим на високи честоти, времето е малко и заряда ще е по малък , тъи като няма да имаме време да трупаме ток.
отделно в схемата не е показан умножител на напрежение , които много улеснява получаването на големи дълги искри , макар и на ниска честота, примерно може да имаме умножител на 4 или 8 кратно напрежение но ще работим 8 кратно по бавно.
колкото до измерването на изходното напрежение , директно не може да бъде измерено , или поне не с обикновен мултицет, те са до 1000 в , и не повече от 2000в професионалните, високи напрежения се мерят с делители - примерно два резистора да се свържат в делител на 1000 или 10 000 или 100 000 и след тях да се мери 1000 или повече пъти намалено напрежение.
обаче такива резистори се конструират от по малки , те пък имат по малко пробивно напрежение , така за да конструирате резистор 1егаом за 10 000 волта , тряба да свържете 100 резистора от 10к със 100в пробивно напрежение или по голямо.
за подобни специални изпълнения се обърнете към други саитове където са описани подробно. нямам сега линк под ръка .
в повечето случаи , не се налага директно измерване на тези високи напрежения , достатъчно е в по груб вид да знаем какво напрежение подаваме и колко е предавателния коефициент на трансформатора. така се пресмята лесно , макар че е доста грубо , тъи като за импулсните токове и то при резонанс или не нещата са доста относителни.
наи добре е да ползвате осцилоскоп на първичната намотка където се придобива много точен поглед върху формата и периодиката на импулсите , и обратните импулси.
добре е обратно на транзистора да се постави шотки високоволтов диод които да го пази от пробив.
схемата лесно и е добре да се измени със задаващ генератор на които може да се наглася удобната честота , така че да влезе в резонанс, да се премахне връзката на базата на транзистора с високоволтовата намотка, а него краи да се заземи или занули към схемата или кутията.
после може да промените някои стоиности така че да вдигнете захранването до 120-140 волта, което е максимума, и да изберете подходящ мощен транзистор , импулсен, за предпочитане бърз игбт.
като доближа фазомер лампата светва,без да е нужно да се ползвам за земя :)
метален предмет искри на около 2мм от края на бобината,като си доближа пръста на около 2мм от бобината,яко светкавички,но каде е искрището на свободния край на
бобината,каде бъркам,та не става.

мисля че схемата ти е тръгнала на доста висока честота , над звуковата и доста встрани от резонансна , примерно на 20кхц или повече и затова имаш такава високочестотна искра и е слаба тъи като не отговаря на резонанса на трафа ти.
високите честоти индуцират такива токове които проникват по надалече при по малка искра, като ТХО или импулсно захранване.
нуждаеш се от техник да ти вкара схемата в добър режим на работа.
за това трябват честотомери и осцилоскопи, за да се настрои по параметри. иначе е тръгнала , виждам , но е извън полезния режим.
не забравяите и че освен волтаж , в захранването тряба да имате и АМПЕРАЖ, волтаж без ампери е гола вода, напрежение без ток няма мощност.
ако искате да режете както в статията или нещо друго освен малки искрички дето даже не бият ток, тряба да имате МОЩНО захранване и мощна схема, само с голо напрежение НЕ СТАВА.
в общи линии това е накратко и бегло за схемата, някои ако се сеща нещо да добави.

Re: бобина на Тесла.

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2010 23:36
от velin
rebold написа:Интересното е че тази схема работи само когато я захранвам от 12 волта импулсно захранване,а като сложа траф с изправител не иска да тръгне,ако някой има идей да казва защо е така.


най - вероятно ти кляка напрежението тоест няма достатъчно ток.. измери първо без товар и след това със него, дай някакви снимки на трафа и изправителя

Re: бобина на Тесла.

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2014 15:15
от ivanjordanov
rebold написа:Интересното е че тази схема работи само когато я захранвам от 12 волта импулсно захранване,а като сложа траф с изправител не иска да тръгне,ако някой има идей да казва защо е така.


Нека само да уточним за мое успокоение - говорим за такъв тип захранване, нали: http://vikiwat.com/zahranvasch-blok-MS1 ... a-15w.html ?