ТРансформатор Тесла.

ТРансформатор Тесла.

Мнениеот wet » 09 Яну 2011 16:21

Здравейте.
Доста изчетох за трансформатора на Тесла, значи по тази схемка, може ли да се захрани с автомобилна бобина, тъй като досега съм подкарвал само качери Бровин до 50волта,без искрища. Ако някой е пробвал да помага,че да няма големи фоерверки.
Прикачени файлове
496px-Tesla_coil.svg.gif
496px-Tesla_coil.svg.gif (8.38 KiB) Прегледано 8047 пъти
wet
новак
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Яну 2011 21:26

Re: ТРансформатор Тесла.

Мнениеот Gogo55 » 09 Яну 2011 17:34

Повечето автобобини сдават багажа при висока честота.Аз съм успял да извадя максимум 33КХц от бобина от лада самара и от 33 до 37КХц започва да изправя сигнала, над 37КХц нъцки ;) -права линия на осцила.Ако мислиш че с ниска честота ще си добре няма причина да не работи.При тази схема не виждам обратната връзка, нито нещо което да дава поле за настроика. Не ми се вижда читава, но на 50 или 100Хц няма причина да не работи с някаква искра.
Gogo55
Администратор
 
Мнения: 523
Регистриран на: 30 Яну 2010 05:17

Re: ТРансформатор Тесла.

Мнениеот wet » 09 Яну 2011 17:55

Ами, на мене идеята ми е следната,направих таймер с не555,не е много надежден,но за начало става. Та на изхода на таймера, сложих един транзистор BU931z,и с него накъсвам минуса на бобината, за да мога да регулирам честотата на искрата. За обратната връзка, наистина е лошо че я няма, а това заземяване,не мога да измисля как да го направя, за съжаление живея в блок, а там такива екстри няма. А не виждам начин да се направи обратна връзка.
wet
новак
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Яну 2011 21:26

Re: ТРансформатор Тесла.

Мнениеот DTMF » 03 Май 2011 19:50

Търся да купя Тесла трансформатор за експерименти.Най-вече ме интересуват готови навити първична и вторична намотки.Ако имате излишни пишете,както и цената за да преценя дали е за мен.)
Получавам с куриерска фирма.
bg007@dir.bg
DTMF
новак
 
Мнения: 7
Регистриран на: 21 Апр 2011 00:40

Re: ТРансформатор Тесла.

Мнениеот Gogo55 » 04 Май 2011 01:44

DTMF написа:Търся да купя Тесла трансформатор за експерименти.Най-вече ме интересуват готови навити първична и вторична намотки.Ако имате излишни пишете,както и цената за да преценя дали е за мен.)
Получавам с куриерска фирма.
bg007@dir.bg

Избери си един от тази тема:
viewtopic.php?f=3&t=5
където съм направил няколко тесла трафа, и съм дал пълното им описание, ако прецениш че не можеш да го направиш сам ще ти кажа цена.
Gogo55
Администратор
 
Мнения: 523
Регистриран на: 30 Яну 2010 05:17

Re: ТРансформатор Тесла.

Мнениеот hyparh » 23 Фев 2013 22:11

Привет,
От доста време съм заинтересован от постиженията на великия изобретател Никола Тесла и най-вече от дискутираното тук устройство - бобината на Тесла (Tesla coil или TC накратко). Спомням си през 2007-ма, когато случайно попаднах на снимки от устройството и от тогава ме завладя, казах си - това непременно трябва да се опита :) Изчел съм доста неща за TC-тата къде от книги и списания, къде от интернет (тук ще спомена и може би най-добрия чужд форум за тези неща и въобще всякакви HV устройства - http://www.4hv.org). В България малцина се занимават с койлинг, познавам едно момче от Димитровград, който е страшно навътре в материята и влага много труд и старание (и средства) в това хоби. Има няколко страхотни TC-а, включително и от по-съвременния тип - DRSSTC. Едва ли има някой по-добър от него в България в това отношение. Помагал ми е много в HV проектите ми както със знания, така и с материали.
Тук ще вмъкна основните видове TC-та: SGTC (spark gap tesla coil), SSTC (solid state...), VTTC (vacuum tube...) и споменатата вече DRSSTC (double resonant solid state...), която е най-ефективна от всички.
Аз в началото започнах с разни маломощни HV разработки - най-вече ползвайки бобина от автомобил, ТХО-та и TV каскади, подкарвани от прости схеми с транзистор или реле. По-късно навих и първата си вторична намотка за SGTC-то ми, като първоначално ползвах неефективни бутилкови кондензатори със солен воден разтвор и в последствие си спретнах доста по-добри ролкови (държат към 50kV на около 3,5nF). Сега съм си взел няколко бройки 2,2nF/15kV DC и се справят още по-добре.
Текущия ми сетъп включва: вторична намотка от малко над 700 навивки, навити на PVC тръба с диаметър 4 см. и височина около 18 см. и лакирана с два слоя яхтен лак; първична намотка от 8 навивки дебел изолиран проводник, навит около картонена тръба; искрова междина (spark gap), съставена от няколко къси медни тръбички; тороид от два броя тежести от дъмбел :) Захранването ми представлява т. нар. ZVS (zero voltage switch) дрйвер - схема, разработена от Владимиро Мазили, която е идеална за захранване на ТХО-та и е способна на високи мощности. От своя страна ТХО-то ми захранва първичната намотка. Захранвам с вариак между 30 и 40V до около 2A.
Ето я схемичката на драйвера:

Изображение

Ето няколко снимки с пълна резолюция. Тогава ползвах три по-малки тежести за тороид:

Изображение Изображение Изображение

Получават се някои доста красиви експерименти примерно с крушки с различен "пълнеж" (тази на снимките е живачна и свети в розово), лум. лампи, както и поставяне на оголени жици по тороида... Някои дори успяват да генерират рентгенови лъчи чрез поставяне на подходяща електронна лампа върху тороида и дори правят снимки чрез фосфоресциращи екрани. Явно електроните получават достатъчно силен kick и блъскайки се в анода генерират X-rays.

На следващата снимка вече ползвам по-големите тежести и резултата е още по-добър с напълно удовлетворяващите за такава малка намотка 23 см. светкавици :)

Изображение

Сега експериментирам с нова първична намотка - конична с ъгъл 45 гр., от оголен проводник, но засега не върви много добре, производителността падна и ми изгоряха два от кондензаторите. Ще тествам още някои неща и ако не стане ще си върна старата цилиндрична. Нямам осцилоскоп и настройвам резонанса с промяна в броя на кондензаторите, броя на първичните навивки, промяна разстоянието м/у искровите междини, както и капацитета на тороида до постигане на максимални резултати.

Имам и една доста по-голяма вторична, която е способна на над метър светкавици, но все още събира прах поради това, че нямам нужните кондензатори за нея (ще ми трябват около 50nF на 10-на kV). Нея смятам да захранвам с три MOT-а (microwave oven transformer). Може би ще стане с домашни ролкови, но с малко по-различен дизайн и ще трябват доста бройки.
Ето ги сравнени двете вторични:

Изображение
hyparh
новак
 
Мнения: 3
Регистриран на: 22 Фев 2013 20:00


Назад към По идеи на Н.Тесла

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта