Казаня го изтествах днес в реални условия вече.След като направих джибра от жито, веднага направих и от сини сливи една голяма чанта-примерно е била около десетина килограма, не съм я теглил щото ми беха подарък.
12.ІХ.2010г. имам една голяма чанта със сини сливи, махам им костилките и ги пасирам със кухненския робот с ножове за пасиране.Получи се 6,7кг. пюре.Слагам към 30 литра изворна чиста вода в която има 30гр. лимонена киселина за да се получи с киселинност рН=4,5.Добавих и около 4-5кг захар и 5 хапчета витамин В комплекс.Получи се около 40 литра джибра със захарност от 20%.Сложих и един пакет суха мая от 11гр в тази джибра и на втория ден три лъжици сода бикарбонат.Днес 22.ІХ.2010 след 10 дневно ферментиране захаромера показа 0% захарност и след като прецедих през ситна мрежа да остане само течност я сипах в казаня.Нагласих го да вади дестилат при 78С и го оставих да си дестилира.Дигна температурата от 23С до 78С за 29 минути по часовник и писна зумерчето за да ми каже че е готов и минава в режим на дестилация, дестилацията продължи около 2-3 часа,не съм я засичал точно по часовник защото ходих да си мия колата и да си върша други работи.
Първия дестилат които текна при 78С на парите беше с алкохолен градус съвсем малко над 96% .По долу на снимките се вижда основното.С две думи този дестилатор с колоната от 1,5метра височина може да вади перфектен спирт дори и от плодова джибра в домашно "терасни" условия .Единствения проблем се оказа че сливовата ракия изобщо нямаше мирис и дъх на нищо освен на чист спирт и дегустатора доста се чуди какво ли още може да има в този спирт-демек става само за водка , сега или трябва да променя температурните режими за да пускам и по тежките фракции от дестилата за да си личи от какъв плод е ракийката, или да правя само водка и уиски от зърно.