от Gogo55 » 02 Юли 2023 22:10
Установих че хладилника на Либих идва голям когато е с външно Ф28мм., вътрешно Ф15мм., и дължина 50см., и направих друг с Ф18мм., вътрешно Ф8мм., и дължина от 30см. Той се справи без проблеми при следващите две дестилации който направих с опитна цел, а дестилатора стана съвсем миниатюрен и компактен. Мястото което заема е примерно 30х30см. и височина от 70см. Сега може спокойно да се сложи на малка масичка, или на нормална такава, или на кухненския плот както съм направил аз при моите опити, и да се прави дестилацията. За котлон ползвам от счупен керамичен плот единия котлон които дойде с точния диаметър на тенджерата под налягане, и е с дебелина само от 2см. така че стои като продължение на тенджерата. Регулатора е от обикновен изгорял димер от 7лв. със сменен тиристор за да държи поне 3 киловата. Охлаждането е от една 15 литрова кофа с вода и водна помпичка от аквариум която да върти водата между кофата и хладника и дефлегментатора. Дебита идва средно 450-500мл. с концентрат 82-88% за час, което си е една бутилка от 800мл. с 45% спиртност примерно получена за един час. Може би сега трябва да почистя и отвън тази тенджера под налягане за да светне, както и колоната също отвън за да добият по-приличен и лъскъв външен вид. Иначе от вътрешна страна съм ги направил като огледало, първо с телената четка шомпол и винтоверт, после с оцет, сода бикарбонат, и лимонена киселина. Следващите две дестилации съм ги направил с джибра направена от 1,5кг. захар, и 7,5л. вода, и мая за хляб на око, просто за опита и за да правя нещо. От тези 1,5кг. захар съм получил 1,640л. готова ракия с 45% спиртност в нея. Както винаги при опитите си водя подробни записки на ворд документ който сега правя копи и пасте тук:
На 26.VI.2023г. в 1,00часа правя джибра от захар1,5кг.+вода7,5 литра с Т37С+мая 40гр. За общо количество около 8,5 литра джибра в 11л. шише. Получи се джибра 8,5 литра и с захарност от 18% и оставям да се ферментира. Температурата е Т28С-32С в стаята, а през нощта пада до 26С.
-След около 20 часа добавих 1 лъжичка сода, 5 хапчета Витамин В комплекс, и 1 пакет от 10грама лимонена киселина.
-На 27.VI.2023 в 16,00часа тоест след 39 часа ферментация захарноста е паднала на 15%.
-На 29.VI.2023г. в 4,40 часа захарноста е 14% и няма балончета СО2, сипах на око около 10 грама мая, и тръгнаха яко балончета и много пяна и то веднага. Явно старите дрожди от маята са били малко и са спряли да се изхождат спиртно на 14% спиртност, или просто са умряли.
-На 30.VI.2023г. в 23,10 часа захарноста е 6% и сипвам още около 10грама мая Т26С и тръгнаха балончета с СО2 енергично.
-След 2 часа има мехурчета, но едно по едно, съвсем слабо, и на рядко. Т26С.
-На 1.VII.2023г. в 3,30 часа разбърках и захарноста падна на 0%, разделих джибрата на две равни части от по 4,250литра и почвам две дестилации една след друга щото тенджерата е 6 литрова, но хваща на 3-4см под ръба си до 4,5 литра някъде..
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
1.VII.2023г. Дестилация на 4,250литра джибра в 6 литрова тенджера под налягане, и малка колона с Ф28мм. и дължина 40см. и пълнеж от 3 полира в нея:
-В 4,10часа включвам електрическия котлон на макс 7 от 7, темп в стаята е 25С.
-4,16 часа вдигна 60С на джибрата и намалям котлона на 4 от 7 за да дига бавно Темп.
-4,25часа джибрата дигна 70С, и расте бавно темп.
-4,31 часа джибрата е на 72С, вдигам котлона от 4 на 4,5 щото много бавно расте Темп.
-4,42часа тръгна първака с 84% спиртност и дебит около 1к/с, джибрата на 88С, дестилата на 74С, дефлегм.25С, котлон на 4.
-5,00часа, джибра 90С, дестилат 74С, деф 25С, първак около 50мл. с 84% спиртност, котлон на 4.
-5,07 часа събрах 50мл. за първак , температурите са същите 90С, 74С, 25С, спиртноста обаче в евпруветка при 20С е точни 88%, а когато капе е 82%!!!
-Усиля ли котлона на 4,5 тръгва на тънка струйка дестилата, но пада спиртния процент на 70%, като намаля котлона на 4 и дебита се намалява на 2-3к/с., но спиртния процент скача веднага на 80%.
-5,35часа ракия120мл. със 80% спирт, дебит 2-3к/с., температури 91С, 75С, 25С, котл. на 4.
-5,40часа охлаждащата вода се дигна на 29С и дефлегментатора също на 29С и затова с мъркуч източих 10 литра от 15 литровата кофа, и веднага сипах 10л. вода от чешмата с Т25С, дефлегментатора веднага си падна на 25С. До тука разход на вода 15+10=25литра.
-6,40часа охлаждащата вода се дигна на 33С и дефлегментатора също на 33С и затова с мъркуч източих 10 литра от 15 литровата кофа, и веднага сипах 10л. вода от чешмата с Т25С, дефлегментатора веднага си падна на 25С. До тука разход на вода 25+10=35литра.
-7,00часа дестилата падна до 50% спиртност и се събра 400мл. който дадоха 70% спиртност, температурите са 96С, 88С, 33С и спирам с основното за ракията. Почвам да събирам опашката.
-7,15часа охлаждащата вода се дигна на 44С и дефлегментатора също на 44С и затова с мъркуч източих 10 литра от 15 литровата кофа, и веднага сипах 10л. вода от чешмата с Т25С, дефлегментатора веднага си падна на 25С. До тука разход на вода 25+10=35литра.
-7,30 часа приключвам, температурите са 97С, 94С, 40С, опашката върви с малко под 20% спирт и е 210мл. с обща 30% спиртност, сипвам я при другите опашки дето сбирам.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
1.VII.2023г. Втората доза дестилация на 4,250литра джибра в 6 литрова тенджера под налягане, и малка колона с Ф28мм. и дължина 40см. и пълнеж от 3 полира в нея. Ще я правя да е максимално бързо този път като време, и като спазвам режимите дефлегментатора да бъде до макс 44С-45С. за да не дава фира в атмосферата алкохола:
-21,15 часа пуск ел котлон на макс 7 от 7, Т27С, охл- вода на 23С.
-21,25 часа джибра на 68С, намалявам котлона на 4,5.
-21,32 часа джибра 88С, дестилат 75С, дефлегментатор 28С първака тръгна с 83% спиртност почти на струйка-бързи капки.
-21,42 часа 89С, 75С, 35С първака стана 50мл. с 85% и го отделям.
-21,57часа дефл. е на 45С и сменям водата в кофата с нова на 26С.
-22,02 часа нова вода дефл. е на 34С.
-22,04 часа капе на бързи капки 92С, 76С, 37С, 75% спиртност.
-22,20часа94С, 77С, 42С, 70% спирт, деф държи горе доле и не се дава.
-22,30часа95С, 78С, 45С, 69%спирт-сменям водата в кофата.
-22,33часа смених водата деф е на 36С.
-22,35часа дебита намаля на 1-2к/с. и дигам котлона на 4,7 дебита почти ведната стана на бързи капки.
-22,40часа спирам основната част за ракия при 45% спирт на чучура. Получи се 480мл. с 75% спиртност.
-22,45часа 96С, 90С, 48С, опашката върви с 25% спиртн.
-22,50часа 97С, 92С, 51С, опашката върви с 20% спиртн.
-22,55часа 97С, 93С, 58С, 20% спиртн.
-23,05 часа 98С, 95С, 60С, 18%спиртн. и спирам.
Опашката е 280мл. с 30% спиртност.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
От двете варки на джибра от захар и мая имам:
-Първак50мл. с 84% и 50мл. с 88% общо 100мл. с 85% спиртн.
-За ракия 460мл. с 70% и 480мл. с 75% получи се общо 920мл. с 75%. Опитах я силна много, но мека и приятна на вкус, иска още овкусяване за аромат поне с орехче, може и ванилия и захар!!! Двете еднакви дози от една и съща джибра дадоха малка разлика в спиртноста но това го отдавам че втората доза е стояла още едни 12-14 часа да ферментира, и втората доза я пуснах да върви максимално бързо като дебит, спрямо първата доза която вървеше максимално бавно като дебит.
-Опашки 210мл. с 30% и 280мл. с 30%
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Ще направя ракия тип уиско-коняк поне по цвят с тези 920мл. на 75% спиртност днес на 2.VII.2023г.
По калкулатора на алкофан Ру трябва да добавя 720мл. вода и ще получа накрая 1640мл. с 42% спиртност накрая готова за овкусяване и пиене ракия.
-Добавям 500мл. чиста вода от каната с филтър за опит. Получи се 1420мл. с 50% спиртност. Опитах, на вкус е силна ракия с приятен вкус!!!
-Добавям още 220мл. вода от каната с филтър за опит и да стане добавената вода 720мл. Получи се 1640мл. с 45% спиртност по спиртомера до 96% който е /по калкулатора трябваше да е с 42%/, и това от 1,5кг. захар и примерно 50грама мая за хляб. Опитах я-перфект е, иска си обаче цвят, и вкус, и да отлежи малко!!!
-Слагам в ракията едно малко зелено орехче срезано на няколко части за цвят и вкус. Само за 20-30 минути цвета стана жълт като липов чай, и махам парчетата от орехчето.
-Кармелизирам захар като пропорцията е 1малка чаена лъжичка на 1 литър ракия. Сложих една и половина чаени лъжички захар в тигана, нагрях на котлона докато стане течна и кафява на цвят, и веднага сипах в ракията. Като падна в ракията захарта веднага се втвърди на цяло парче, но за около 30минути се разтвори напълно в ракията. Веднага даде благороден цвят на коняк, или уиски какъвто цвят търсих на тази ракия!!!
-На нож тръснах малко от пакетче ванилия с размери примерно 3х3мм. да се покрие с прах Ванилия за тези 1,6литра и ги сипах. Опитах има някак си некакъв неопределен вкус, но не е лоша, а като знам че аз съм си я правил даже ми харесва. Реалния вкус ще се получи след като отлежи поне седмица две, или още по добрия вариянт е няколко месеца, че даже и няколко години. Като се има на предвид статистически от последните 15-20 години назад че пия по една бутилка джони средно на година и половина две, то с тези 1,6 литра ще изкарам сигурно поне 3-4 години, освен ако не дойде някои гостенин който да я хареса на вкус и изпие набързо. За срамотиите нямах в къщи две бутилки за ракията и затова я сипах в един буркан от туршия да отлежава.
- Прикачени файлове
-
-
-