Първи опит - с 7-8л вода. Грея с двоен туристически котлон. Контролирам работата на колоната с охлаждащата вода, следя само нейната температура. Всичко изглежда перфектно. Втори опит - метнах 30л. крушово джибре, което вече 2месеца ме чакаше. Загоря зверски, още преди да кипне. Отляво и отдясно пари, отпред и отзад - студ. Никакво движение на материала. Отделих 300мл първак - чисто гориво, само 400мл 60% "ракия" и литър паток 30%. Стори ми се, че го контролирам задоволително. Много силен аромат на ферментирала круша, лек аромат на загоряло. Изкарах "нищо" от "нищо" - така се прави ракия без захар.
Последва трети опит. Джанки от миналата година, стояли с костилките. Този път напъхвам казана...в огнището.
Тук провала беше пълен - на 3 пъти изпусках огъня и казана се разхерметизира от налягането, изобщо не контролирах колоната. Все пак изкарах 1л 75% и 2л 25%. Първото смърди на ацетон, второто - на джанки с костилки.
Реших да правя препек. И да контролирам температурата на парите преди втечняване, както си му е реда. Нагласих колоната върху херметическа тенджера.
Друго си е, цепи градус, цепи фракция. Отделих 150мл ацетон, на метил се позамисли, не можа да закове температурата, изкара 1.5л етанол 80%, но... ЖЪЛТ! Паток почти не пусна - докато замерише на плод, и концентрацията спадна от 75 на 20. Отварям тенждерата - вътре кафяво. Гаден алуминий, не става за казан. И гадната смрад на костилки, и жълтото излезнаха с етанола.