Страница 1 от 7

Дестилатор с колона

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2010 12:27
от Gogo55
Последната ми играчка, която си направих сам е дестилатор примерно за добиване на дестилирана вода :lol: или на ракия или на някакво синтетично гориво за колата.
Последва много четене и гуглене и накрая се роди и моя си дестилатор.
Тепърва ще предстоят опити най-различни. За сега е изпробван само за ракиени и за водни дестилати, като най-лесни. След 10 дневно четене и събиране на инфоrmaция из нета стигнах до заключението, че задължително трябва да имам и колона, в която различните газове получени при дестилацията да се разделят по височина според температурата им на втечняване и така да се кондензира, тоест втечнява точно определена фракция, която да събирам. Видове и модели има с хиляди и най-лесно е просто да копираш от някъде готова конструкция, която да се повтори. Разбира се това става с пари и така всеки може.При мен идеята беше да се направи с минимални средства и с материали, които имам под ръка. Поради тази причина реших, че охлаждането на водата трябва да стане малко по-различно от общоприетото, като използвам принципа на парното отопление без водна помпа. Нагрятата вода отива нагоре, а под нея идва студената и така се получава едно развъртане на водата само от температурата. За целта изкопах един маслен радиатор от камион, който да служи за охладител на горещата вода идваща от хладилника. Добавих разширителен съд от 2 л. шише от кока кола и нещата "заспаха". Парите идващи от колоната се втечняват без проблем минавайки през този хладилник, като го загряват до половината. Долната му половина е с температура на околния въздух-значи работи правилно и дори е по-мощен от колкото трябва, но вече е направен с тези си размери. Относно колоната- диаметър 28мм. висока е 115см. като долните 90 см. са за разпределяне на фракциите по височина, а горните 25см за конденза и събирането на избраната фракция. Долната част на колоната я напълних с полир за по добро топлоотдаване и по-правилно разпределяне на фракциите по височина, а отвън топлоизолирах. Най-отгоре колоната е отворена към атмосферата и през отвора е сложен термометър, чрез който се следи температурата на газа който ще втечнявам. Връзката с атмосферата е задължителна за да може газът с по-висока от нужната ми температура на втечняване да не се втечни, а да излезне през този отвор, като газ за да не ми замърсява дестилата. Казана на дестилатора е обикновена тенджера под налягане с обем от 5 литра. Загряването за сега е от газов котлон, но за в бъдеще ще направя най-вероятно да е електрически нагревател с програмно управление за максимално точни температури и чрез прецизно настройване на температурата да получа максимално чист дестилат.

Re: Дестилатор с колона

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2010 12:39
от Gogo55
При първата ракиика която извадих от моя дистилатор си водих подробни записки, докато "свещеннодействах" около "казаня", се мотах из нета, кафепиех и си писах на ворд кво аджеба става и как става :lol: .
Пълня в казана/тенджерата под налягане/ 3,5 литра вино с алхохолен градус 14 и захарност 0% измерени по моя виномер с двойна скала.
Запалвам огъня в 00,00 часа ама точно на средна сила на огъня, някъде от газовия котлон бавно да се нагрява!
Ще отделям фракциите по температурния им градус гледайки по таблицата:
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Разни видове температури:
Ацетон 56,5С
Метанол 64С
Етил ацетат 77,1С
Етанол 78С
2-пропанол 82С
1-пропанол 97С
Вода 100С
Бутанол 116С
Амил алкохол 137,8С
Фурфурол 161С
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Карам по термометър:
-В 00,20 часа имам 42С температура на казана.
-В 00,30 часа прокапа на 76 градуса, следователно виното е чисто от метил и ацетон!
-В 00,45 часа се изтекоха и отделих 90мл. като първак с 80% алк. измерени по моя спиртомер. Значи дебит 90мл за 15 минути = около 360мл за 1 час при тази температура.
-На среден огън държи температура от 79С-84С и капе средно по три капки за секунда. Направих си опит като намалих огъня на минимален и под 78С не капе нито капка, на точно 78С-79С почва да капе по около две три капки в секунда !Значи таблицата е много вярна, въпреки че съм на 240м.н.в. Или има разлика от не повече от 1 градус по Целзий спрямо моя термометър. Оставям котлона на почти минимален огън за да държи средно около 79С-85С и да се дестилира бавно „ракията” с мерак.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
-Забелязвам че без да пипам силата на огъня температурата играе от 79С до 85С сама, това са цели 6С градуса по Целзий! Някак си на тласъци все едно пипам огъня. Или вятъра оказва някво влияние на охлаждането или имам „тласъци” в колоната или в тенджерата-тоест нещо с дебита маи не е наред или полира е много/малко в колоната??? Трябва да разбера дали е нормално!
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
-В 01,15 часа имам 160мл. ракия с 76% алк. градус. Значи на бавен огън при средно 80С на парите имам дебит от 160мл. за 30 мин. = около 320мл. за 1 час при тази температура.
-В 1,45часа спря да капе при температура на газовете от 85С, значи като имало като дестилат който се изпарява до 85С градуса по Целзий се е изтекло, излезе 300мл. със 72% алк. и приятна миризма на „истинска” ракия.
-Почаках до 02,00 часа, нищо не изкапа и усилих огъня, да видя какво ще продължи да се дестилира. Започна да капе на 90С-91С градуса по Целзий температура. До 2,40 часа изкапа 350мл. с 50% алк. в тях. От чучурката в 02,40 започна да капе при 95С температура и 40% алк.сложих друг съд за тях.Т ук имам 350мл за 40 минути пък= около520мл за час средно.
-От 2,40 часа до 3,20 часа за 40 мин се дистилира най-слабата ракия от това вино – 320мл. с 25% алкохол в нея и прекратявам дестилацията. Тук имам значи средно 320мл за 40 мин = около 480мл за 1 час.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
-До тука имам от дестилация на 3,5 литра вино:
1.Първак 90мл с 80% алкохол.
2.Ракия 300мл. с 72% алкохол.
3.Още ракия /втори модел/ 350мл. с 50% алкохол.
4.Слаба ракия 320мл. с 25% алкохол.
Заключение:
1.Общо:90+300+350+320=1060мл=1,06 литра общ спиртен дестилат получен от 3,5 литра вино.
2.Количеството на получения дестилат зависи от температурата му на втечняване и това количество варира при моя дестилатор в този си вид от 18.VІ.2010г. от 320 до 520мл за 1 час.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Край на опита с дестилация на вино в 3,20 часа. Общо време за цялата тази гореописана дестилация 3,20 часа.

Сега трябва да намеря "дегустатор" или в краен случаи някой върл алкохолик, за да се произнесе за качеството на изкараната ракия :lol:

Re: Дестилатор с колона

МнениеПубликувано на: 26 Юни 2010 14:29
от Gogo55
Ракииката вече е изпробвана, станала е перфектна.Двата концентрата от т.2 и т.3 ги съединих в един, стана един общ концентрат 650мл. с 65% алк.някъде, сложих и половин зелено орехче рязнато на две в концентрата да даде цвят.След два дена като се оцвети хубаво я разредих с минерална вода до 42% алк.Получи се почти 1 литър за проби,
дегустации, и приятни гости. На другия ден, тоест днеска глава не боли-вече е изпробвано :D
ПС:от стара джибра първака и метила, отделени до 76градуса по целзии на парите миришат на разтворител или ацетон и горят перфектно-стават и за гориво за колата, или поне за отопление.

Re: Дестилатор с колона

МнениеПубликувано на: 26 Юни 2010 20:56
от goran
лЯлЛЛЯлЯЛЯЛЯяяЛЛЛ.... ХЛЪЦ ХЛЪЦ :D
След дегустацийката се установи следното :
ракиджока е супер-много мека, не мирише на спирт и долнопробна ракия, влиза мазно и въпреки това е силничка ....
Препоръчвам на всички любители на алкохола да си построят дистилатор, заслужава си- няма нищо общо с купешката ракия.
Наздраве !!!!!!
п.с.
Ако някой знае откаде да си намеря кен за бира да свирка- ша черпя ракия.... :D

Re: Дестилатор с колона

МнениеПубликувано на: 27 Юни 2010 19:40
от Gogo55
Днеска следващия опит с дестилатора, сега направих ракия от стари компоти от праскови.Описвам процеса подробно:
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
19.VІ.2010г.
Ще пробвам по тази рецепта:
6 буркана с компот от праскови станали на бумбаж изсипвам в една 10 литрова пластмасова кофа на 19.VІ.2010г.
-Захарноста на тези компоти е 8%, за да я дигна до 20% сложих 1,3кг захар разтворени в 2 литра гореща вода и бъркам яко, после силния захарен разтвор го сипах при компотите. Захарноста стана 20,5%.
-Сипах две пакетчета лимонена киселина.
-Сипах 14 грама сода бикарбонат.
-Витамин „В” комплекс - 10 броя хапчета/половин блистер от 20 броя хапчета/, всяко от тиаминов нитрат 5мг.,рибофлавин 1мг., пиродоксинов хидрохлорид 4мг., никотинамид 50мг.-това нещо трябва да е храна за дрождите от маята ужким, или нещо такова .
-Мая за хляб суха/DAMA Suvi kvasac/- половин пакет=около 6 гр. в 50мл. топла вода,+ щипка сол,+ кафена лъжица захар,и малко брашно да стане общо с гъстота като на гъста боза,Всичкото това в 1 литър съд.След 20 мин. беше утроило обема си и го сипах в кофата, разбърках и оставям на терасата да си ферментира.Захаромера показва 20,5% до 21% захарност-оставям го и него в кофата.
-Температурата на въздуха е около 28С до 33С през деня, и пада до 20С нощно време тези дни-значи условията за ферментация са идеални.
-Получи се около 7 литра джибра в пластмасовата кофа за ракия!

Общо време за горната свещена процедура –миене на кофата, и бъркане на съставките и джибрата около 1-2 часа с мотане и кафепиене.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
-22.VІ.2010г. захарноста е 12%, паднала е с 8% за 3 дена.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
-25.VІ.2010г. захарноста е 4%, паднала е с 16% за 5 дена.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Дестилация:
-27.VІ.2010г. захарноста е още 3,5% и не пада повече, почвам да варя ракията.Прецеждам джибрата и я пълня в тенджерата-4 литра общо джибров сок от праскова, като изтисках всичката праскова колкото можах.Имам спиртност от 11% и захарност от 3,5% в тенджерата под налягане преди да почна да дестилирам.Ацетона и метила спряха да капят при 75С градуса по целзии, отделих ги около 30мл само.Ракиения дестилат почна с 85% алк. и когато падна до 40% го отделих.Излезна около 850мл.Разредих го с вода до 42%алк., излезна общо 1,1 литър готина ракия-опитах я и ми хареса.Бутилирам и оставям да отлежава.
Слабата ракия доиде 350мл. със 15% алк.-отделям за следваща преварка.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Дестилация на втората порция от кофата-около 3л. джибра от праскова-останало само чист сок без плодовете.
Метила и ацетона 20мл. които ги отделих за гориво :lol: .
Излезна 220мл. с 42% алк. ракия.
Слабата ракия с 20%алк. излезна 200мл. и я отделих за следващо дестилиране.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Значи имам общо от 6 буркана компот от праскови и 1,3кг захар извадено 1,32литра ракия от праскови с 42%алк.
Дегустацията и оценката на ракията когато се появи някои разбирач в къщи да я опита че аз не съм пияч, този дестилатор го направих защото ми хареса като идея и реших че трябва да го имам в къщи.

Re: Дестилатор с колона

МнениеПубликувано на: 28 Юни 2010 18:37
от Gogo55
Поредния опит-сега с правене на джибра и последваща ракия от прясни череши:
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
19.VІ.2010г.
Около 3-4 кг.прясни и едри сочни череши най-идеално качество ги слагам на водна пара да се кашнат и омекнат, после на соковарката ги правя на гъсто желе като сок чисто и махам костилките.Получи се гъста течност около 2 литра със нейна си захарност от около 6% до 7%.Сигурно 1 литър е от втечнената пара на кояпо попарвах черешите.
-Слагам 500грама захар разтворена със 500мл. гореща вода-захарноста стана точно 20%.
-Слагам половин пакетче лимонтозу.
-Слагам 4 гр. сода бикарбонат.
-Мая за хляб суха/DAMA Suvi kvasac/-около 3гр., със щипка сол и малка лъжица захар и малко брашно разбърквам в купичка за да стане леко гъста каша, чакам към 20 мин да бухне и сипвам при черешовия сок в тенджерата.
-Витамин „В” комплекс - 4 броя хапчета, всяко съдържа тиаминов нитрат 5мг.,рибофлавин 1мг., пиродоксинов хидрохлорид 4мг., никотинамид 50мг.-това нещо трябва да е храна за дрождите от маята.
-Пресипвам това от тенджерата в едно 10 литрово шише от минерална вода-получи се около 3л - 3,5л. джибра/черешов сок/ която оставям на терасата за да ферментира за ракията.
-На тапата на шишето дупча отвор 5,5мм и вкарвам плътно мъркуч 6мм., които мъркуч потяпам в шише с вода за да се получи нещо като предпазен воден клапан през които да излиза СО2 от ферментиращия черешов сок, и да не влиза въздух обратно вътре.

-Температурата на въздуха е около 28С до 33С през деня, и пада до 20С нощно време тези дни-значи условията за ферментация са идеални.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
-22.VІ.2010г. Захарноста е 10%, паднала е с 10% за 3 дена.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
-25.VІ.2010г. захарноста е 2%, паднала е с 18% за 5 дена.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Дестилация:
-28.VІ.2010г. захарноста е 0%.Зареждам тенджерата с около 3 литра ферментирал сок от череша/описаната по горе джибра/.Паля котлона в 13,35 часа.В 14,00 изтече около 20мл. първак който отделих.
-В 14,20 часа изтека етила до 79С градуса по целзии на парата-100мл.със 75% алк. за ракия.Продължавам да събирам до 85С градуса по целзии на парите.
-В 15,10 часа имам общо ракия за пиене 500мл. със 58% алк.- оставям я да отлежи.
-В 15,40 събрах 220мл слаба ракия с 20% алк. която отделям.
Краи на дестилацията.Общо време 2часа за тази дестилация,извадено 500мл. силна ракия с 58% алк. и малко слаба ракия за следваща преварка.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Сега идва малко по трудния момент, дестилиране на зърнена напитка нещо като уиски или бърбън, търся рецепти и технология за да завърша цикъла със опитите от всички възможни неща които се сетих за дестилация.

Re: Дестилатор с колона - Дегустатор 1

МнениеПубликувано на: 03 Юли 2010 20:39
от Papi
Да Ви се похваля :oops:
Бях при Гого да ме светне с уреда и да ме измери със синхрометъра :)
Докато траеха процедурите по светкане и мерене, казана си къркореше, а на изпроводяк Гого, като добър домакин ме почерпи
с ракийка в която имаше и зелено орехче...ако не ми беше казал, че е ракия щях да си помисля, че уиски :lol:

Наздраве...ъъъ поздрави ;)

Re: Дестилатор с колона

МнениеПубликувано на: 20 Юли 2010 23:17
от Gogo55
Започнах и едно електронно управление на "казаня".За сега работи само на симулация в протеуса, но скоро време се надавям да го направя и изпробвам реално.Идеята за това управление ми се роди в главата докато висях с часове и чаках да изкапе нещо-викам си то добре седя и гледам, но това може да се прави и от един малък микропроцесор които да следи и поддържа в нужните граници нужните параметри, които параметри може да се задават първоначално и после електрониката ще върши работата, дори ще я върши много по добре от човек защото тя следи и коригира процеса с точност до 1 десета от градуса.

Re: Дестилатор с колона

МнениеПубликувано на: 22 Юли 2010 10:26
от ddonchev
Великолепна идея, gogo!
Mисля да я изкопирам още този уикенд. Само можеш ли да постнеш тук схема или чертеж на колоната и откъде накъде минават парите.
Благодаря предварително.

Re: Дестилатор с колона

МнениеПубликувано на: 22 Юли 2010 10:48
от Gogo55
Чертежи специално за тази колона не съм правил защото идея си нямах какво ще стане и дали изобщо ще работи правилно.Просто драсках на лист нещо като скица и после по тази скица правих нещата според размерите на наличните тръби колена и тапи който можех да купя от близкия магазин.За хладилника помня че неговия размер го смятах по един онлаин калкулатор където се въвеждаха данните за обема на "казаня" и не помня вече какво още, но аз го направих малко по голям така че да може да се ползва и за по голяма тенджера.
Използвах два размера тръби с диаметър от 15мм и диаметър от 28мм. с тапи и колена към тях.Снадката от колона към тенджера я направих с муфа.На капака на тенджерата закрепих ~5см тръба диаметър28мм и към нея заварена муфа в която се мушка колоната.
Колоната е с диаметър от 28мм и дължина от 900мм. защото има едно съотношение според което дължината на колоната трябва да е поне 30пъти диаметъра и.Следват 25см място за втечняване на етила където е и термометъра чрез които се измерва температурата на газта която ще втечняваме и така доиде с обща дължина от 115см.

Материали който трябва да се купят от магазина за да се направи тази колона и хладилника към нея:
Тръба фи28мм.-2м./продават се само на цял линеен метър, реално трябва170см./
Тръба фи15мм-1м.
Муфа за тръба фи28мм-1бр.
Коляно за тръба фи15мм-4бр.
Тетка за тръба фи15мм-2бр.
Тапа за тръба фи28мм-3бр.
Изолация за тръба фи28мм-1 м.
И няколко часа свободно време плюс горелка за запояване с твърд припои. Отиват към десетина пръчки твърд припои и 3-4 флакончета с газ за горелката ако човек се учи да заварява и това му са първите заварки.
Това горното идва като цена някъде около 60лв., без горелката.

Прикачам и една снимка на концентрацията на алкохол които може да се извади от тази колона.До сега от плодова джибра /джанка и череша/ съм стигал до 92%алк.