Дестилатор с колона

Място за хвалби, или кои какво е направил и иска да го покаже.

Re: Дестилатор с колона

Мнениеот backo » 12 Ное 2012 20:33

Проверих го, показва градус надолу. Времеконстантата му, мерена на сух неподвижен въздух, е около 15сек. На подвижен въздух е по-бърз.
backo
новак
 
Мнения: 9
Регистриран на: 02 Ное 2012 11:57

Re: Дестилатор с колона

Мнениеот backo » 15 Ное 2012 19:44

Ммммдаааа. Ректификацията била по-сложна от "цепене на градус":
http://wine.historic.ru/books/item/f00/ ... t237.shtml
Интересното е най-отдолу. Следствието - колоната натрупва в себе си компоненти, чийто коефициент на пречистване е близък до единица при концентрации, на които работи.
Разбирачите го знаят, и даже имат решение на проблема:
http://forum.homedistiller.ru/index.php?topic=494.60
Айдеее, отиде и втората тенджера на жена ми......
backo
новак
 
Мнения: 9
Регистриран на: 02 Ное 2012 11:57

Re: Дестилатор с колона

Мнениеот plavy » 21 Ное 2012 16:08

misho5kov написа:Е, рабира се, че не може без този инвентар..
Респект за работата ти и за за невероятното изследователско описание на проектите!!!
Аз също се каня от доста време да си направя подобна колона и твойте описания ми помагат много. Ще ти бъда много благодарен ако ми изпратиш сорса за Мега-та, за да не откривам топлата вода. Ще започна с автоматиката, вече съм си поръчал 30 л кег от "Каменица", мисля по въпроса как да му направя водна баня или май няма да имам нужда - ще варя само прецедена течност, може материала да го прекарвам през казана задължително, а после през колоната...
Поздрави и успех!!!


Здравей колега,
Каква е цената на 30 л кег, който си поръчал?
plavy
новак
 
Мнения: 2
Регистриран на: 20 Ное 2012 15:16

Re: Дестилатор с колона

Мнениеот misho5kov » 27 Ное 2012 13:44

plavy написа:
misho5kov написа:Здравей колега,
Каква е цената на 30 л кег, който си поръчал?

Ами аз си взех от някаква немска бира 30 л. кег на цена 80 лв. /В същност всички видове бяха на една цена/
misho5kov
новак
 
Мнения: 3
Регистриран на: 11 Окт 2010 12:37

Re: Дестилатор с колона

Мнениеот kalinoff » 06 Юли 2013 18:00

колеги мое ли някой да ми обясни за тази колона как точно се прави ама малко по подробно като на човек който сега започва от нулата. :roll:
kalinoff
новак
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Юли 2013 19:32

Re: Дестилатор с колона

Мнениеот Gogo55 » 07 Юли 2013 13:03

kalinoff написа:колеги мое ли някой да ми обясни за тази колона как точно се прави ама малко по подробно като на човек който сега започва от нулата. :roll:

Прочети първите 5 страници от темата, всичко е обяснено максимално подробно.
Gogo55
Администратор
 
Мнения: 523
Регистриран на: 30 Яну 2010 05:17

Re: Дестилатор с колона

Мнениеот Gogo55 » 29 Юни 2023 00:42

Като гледам първото мнение в тази тема ми е от 20 юни 2010г. и сега точно 13 години и 5 дена по късно пак ме обзе няква мания за дестилация. Извадих двата казана с двете колони, погледах ги малко и си викам дай да почна с малката колона която е Ф28мм. да видя кво ще стане, и кво още мога да направя по нея. След дълбок размисъл реших да я намаля по височина като ще жертвам процента на спирт в дестилата. Резнах едни 50см. от нея и стана от 90 на 40см. една много компактна колона която не заема място, няма нужда от стойка към която да се закрепва и с две думи нещо съвсем различно което може да стой в кухненския шкаф без да заема място. Възела за отбора на дестилата, и въздушния дефлегментатор който са 25см. не ги пипах. Погледах малко и реших въздушния дефлегментатор да го направя с водно охлаждане както се полага според науката. Речено и сторено, първо мислих да е с медна тръба но поради липса на такава и мързел да ходя да търся 20см медна тръба с диаметър около 50мм. реших че водната риза за охлаждането му може да е от всякъв материал тъй като няма досег с дестилата. Тогава набързо от две консервени кутии го запоих. Охлаждащата вода сега от хладилника на либих отива да охлади и дефлегментатора и после се връща в кофата с вода където помпичка от аквариум я развърта по системата. Отказах се от големия радиатор и вместо да си върви на самотек както беше преди реших да е с принудително охлаждане. До тук добре, но имах още трудов ентусиазъм и след кратък размисъл направих една джибра от 1 литър вода, 250грама захар и 10грама /вместо както е по науката 5грама/ мая за хляб колкото за проба на новата по-къса колона. Разбърках ги в едно шише 1,5л. от кока-кола, сложих и воден клапан от друго по-малко шише от кока кола и шлаух 6мм. за да спра достъпа на кислород към джибрата от въздуха. Дет се вика може да е примитивно и набързо но е според науката. Както знаем от науката дрождите /аз използвах обикновена мая за хляб/ ядат захар и изхождат етилов алкохол, сега захарта дали ще е от плод, или чиста захар от магазина за тях е горе доле все едно, изхода е основно етил. Ароматите от даден вид плод може да се добавят и отделно за да стане ракия, или да не се добавят ако ще се прави водка. Времето е топло през деня стига 33С, а през ноща пада до 25С, таман значи за добър и охолен живот на всички видове дрожди. Тази набързо импровизирана джибра ферментира бързо от 20% захарност до 0% захарност само за два-три дена може би щото сложих двойно повече мая спрямо нормалната рецепта. Тъй като не ми се занимаваше да слагам пълнеж в колоната направих дестилацията с празна колона без нищо в нея. Котлона на макс докато прокапе първата капка дестилат и веднага намалявам до нула, и после постепенно увеличавам мощноста на котлона докато тръгне да капе средно с 1-2капки в секунда. Първата епруветка 30мл. дестилат в която да пъхна спиртомера беше с 82% спиртност и спрямо преди когато беше с 50см. по дълга колоната и с пълнеж даваше 92% то сега имам намаляване на спиртния процент точно с 10 единици. Събрах дестилат 180мл. с 55% спиртност за ракия и паток 180мл. с 30% спиртност за следващата дестилация. Дет се вика извадих две ракии и половина като се разреди до 42% ще стане таман 250мл. колкото и захар сложих за има няма 1 час еи така между другото колкото да не стоя, и да не правя нищо. Демек идва 250грама захар станаха на 250мл. ракия. Пробвах ракииката - става за пиене въпреки че е още прясна прясна и не е овкусена с неква подправка, или миризма. Това беше на 25 юни 23г. и от тогава направих още няколко дестилации и няколко джибри които ще опиша в следващите мнения.
Прикачени файлове
IMG_20230625_072803.jpg
IMG_20230620_021434.jpg
Gogo55
Администратор
 
Мнения: 523
Регистриран на: 30 Яну 2010 05:17

Re: Дестилатор с колона

Мнениеот Gogo55 » 29 Юни 2023 01:13

На другия ден извадих лабораторна стъклария дето имам за научни опити и от килера намерих две бутилки старо червено вино стояло никои не знае и не помни колко години там. Разбира се и него дестилирах просто за да ми минава времето в нещо. Разбира се и тук си правих записки на ворд документ който сега правя копи и пасте, и прикачам две снимки където съм ползвал полир за пълнеж и два различни вида хладници, пак с цел опит.

Имам два литра червено вино 14% спиртност от един модел, и 1,2 литра пак 14% спиртност от друг модел. На три пъти ще го дестилирам с колба двулитрова и нагревател в самата колба и хладник лабораторни стъклени както се полага.
Сега при първия литър сложих един полир в гърлото на колбата преди хладника да играе ролята на пълнеж за колона ужким, на другите два пъти без полир.
-Виното ври на 82С, дестилата тръгна на 72С като първите 10мл. са леко жълт първак, и ги хвърлям щото мирише на ацетон.
-Дестилат прозрачен върви при 77-82С, виното ври на 85С.
-Първите 75мл. дестилат са с 69% спиртност.
-100мл. дестилат вече паднаха на 65% спиртност.
-след 1 час дестилация пари и вино са на 90С и имам събрано 160мл. с 62% спиртност.
-В друг буркан събирам слабите под 50% спиртност и са 120мл. с 35% спиртност.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Втория литър червено вино даде:
-Дестилата тръгна при 72С с 70% спиртност, и виното ври при 84С.
-събирам докато падне на 50% спиртност и се събра 180мл.
-Слабия дестилат под 50% спиртност е 140мл.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Горните две дестилациии отнемат средно по 90минути, или 3 часа общо.
От тези 2 литра вино получих:
-Дестилат 310мл. със спиртност 60%
-Дестилат 280мл. със спиртност 35%.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Още 1,2 литра с 14% спиртност червено вино дестилирам за трети път:
-Първите 10мл. хвърлям като първак и ацетон.
-Първия дестилат тръгна с 65% спиртност и общо докато падне на 50% спиртност събрах 180мл. с 55% спиртност.
-Слабия дестилат под 50% спиртност се получи 150мл. с 30% спиртност.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Общо от 3,2 литра червено вино получих:
-490мл. с 60% спиртност.
-400мл. с 30% спиртност.
Обединих ги получи се 890мл. с 42% спиртност готова за пиене ракия. Опитах я , става за пиене!!!
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Прикачени файлове
IMG_20230622_044813.jpg
IMG_20230622_070103.jpg
Gogo55
Администратор
 
Мнения: 523
Регистриран на: 30 Яну 2010 05:17

Re: Дестилатор с колона

Мнениеот Gogo55 » 29 Юни 2023 01:24

След това на другия ден реших че трябва да си запоя и една бюретка за спиртомера, или казано по друг начин държач за спиртомера. Купих от магазина две тапи 28мм и 42мм, и един намалител от 28 на 18м, намерих две парчета тръбички Ф18мм. и Ф8мм., палнах горелката и запойх набързо с твърд припой тази бюретка. Накиснах я в оцет, сода бикарбонат, и лимонена киселина за около 2 часа, но май трябваше да я оставя повече щото на места бяха останали черни нагари от заварките. Как да е, някои ден пак може да и направя една такава баня за почистване и освежаване.
Прикачени файлове
IMG_20230628_030302.jpg
IMG_20230628_030302.jpg (60.78 KiB) Прегледано 442 пъти
Gogo55
Администратор
 
Мнения: 523
Регистриран на: 30 Яну 2010 05:17

Re: Дестилатор с колона

Мнениеот Gogo55 » 02 Юли 2023 22:10

Установих че хладилника на Либих идва голям когато е с външно Ф28мм., вътрешно Ф15мм., и дължина 50см., и направих друг с Ф18мм., вътрешно Ф8мм., и дължина от 30см. Той се справи без проблеми при следващите две дестилации който направих с опитна цел, а дестилатора стана съвсем миниатюрен и компактен. Мястото което заема е примерно 30х30см. и височина от 70см. Сега може спокойно да се сложи на малка масичка, или на нормална такава, или на кухненския плот както съм направил аз при моите опити, и да се прави дестилацията. За котлон ползвам от счупен керамичен плот единия котлон които дойде с точния диаметър на тенджерата под налягане, и е с дебелина само от 2см. така че стои като продължение на тенджерата. Регулатора е от обикновен изгорял димер от 7лв. със сменен тиристор за да държи поне 3 киловата. Охлаждането е от една 15 литрова кофа с вода и водна помпичка от аквариум която да върти водата между кофата и хладника и дефлегментатора. Дебита идва средно 450-500мл. с концентрат 82-88% за час, което си е една бутилка от 800мл. с 45% спиртност примерно получена за един час. Може би сега трябва да почистя и отвън тази тенджера под налягане за да светне, както и колоната също отвън за да добият по-приличен и лъскъв външен вид. Иначе от вътрешна страна съм ги направил като огледало, първо с телената четка шомпол и винтоверт, после с оцет, сода бикарбонат, и лимонена киселина. Следващите две дестилации съм ги направил с джибра направена от 1,5кг. захар, и 7,5л. вода, и мая за хляб на око, просто за опита и за да правя нещо. От тези 1,5кг. захар съм получил 1,640л. готова ракия с 45% спиртност в нея. Както винаги при опитите си водя подробни записки на ворд документ който сега правя копи и пасте тук:
На 26.VI.2023г. в 1,00часа правя джибра от захар1,5кг.+вода7,5 литра с Т37С+мая 40гр. За общо количество около 8,5 литра джибра в 11л. шише. Получи се джибра 8,5 литра и с захарност от 18% и оставям да се ферментира. Температурата е Т28С-32С в стаята, а през нощта пада до 26С.
-След около 20 часа добавих 1 лъжичка сода, 5 хапчета Витамин В комплекс, и 1 пакет от 10грама лимонена киселина.
-На 27.VI.2023 в 16,00часа тоест след 39 часа ферментация захарноста е паднала на 15%.
-На 29.VI.2023г. в 4,40 часа захарноста е 14% и няма балончета СО2, сипах на око около 10 грама мая, и тръгнаха яко балончета и много пяна и то веднага. Явно старите дрожди от маята са били малко и са спряли да се изхождат спиртно на 14% спиртност, или просто са умряли.
-На 30.VI.2023г. в 23,10 часа захарноста е 6% и сипвам още около 10грама мая Т26С и тръгнаха балончета с СО2 енергично.
-След 2 часа има мехурчета, но едно по едно, съвсем слабо, и на рядко. Т26С.
-На 1.VII.2023г. в 3,30 часа разбърках и захарноста падна на 0%, разделих джибрата на две равни части от по 4,250литра и почвам две дестилации една след друга щото тенджерата е 6 литрова, но хваща на 3-4см под ръба си до 4,5 литра някъде..
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
1.VII.2023г. Дестилация на 4,250литра джибра в 6 литрова тенджера под налягане, и малка колона с Ф28мм. и дължина 40см. и пълнеж от 3 полира в нея:
-В 4,10часа включвам електрическия котлон на макс 7 от 7, темп в стаята е 25С.
-4,16 часа вдигна 60С на джибрата и намалям котлона на 4 от 7 за да дига бавно Темп.
-4,25часа джибрата дигна 70С, и расте бавно темп.
-4,31 часа джибрата е на 72С, вдигам котлона от 4 на 4,5 щото много бавно расте Темп.
-4,42часа тръгна първака с 84% спиртност и дебит около 1к/с, джибрата на 88С, дестилата на 74С, дефлегм.25С, котлон на 4.
-5,00часа, джибра 90С, дестилат 74С, деф 25С, първак около 50мл. с 84% спиртност, котлон на 4.
-5,07 часа събрах 50мл. за първак , температурите са същите 90С, 74С, 25С, спиртноста обаче в евпруветка при 20С е точни 88%, а когато капе е 82%!!!
-Усиля ли котлона на 4,5 тръгва на тънка струйка дестилата, но пада спиртния процент на 70%, като намаля котлона на 4 и дебита се намалява на 2-3к/с., но спиртния процент скача веднага на 80%.
-5,35часа ракия120мл. със 80% спирт, дебит 2-3к/с., температури 91С, 75С, 25С, котл. на 4.
-5,40часа охлаждащата вода се дигна на 29С и дефлегментатора също на 29С и затова с мъркуч източих 10 литра от 15 литровата кофа, и веднага сипах 10л. вода от чешмата с Т25С, дефлегментатора веднага си падна на 25С. До тука разход на вода 15+10=25литра.
-6,40часа охлаждащата вода се дигна на 33С и дефлегментатора също на 33С и затова с мъркуч източих 10 литра от 15 литровата кофа, и веднага сипах 10л. вода от чешмата с Т25С, дефлегментатора веднага си падна на 25С. До тука разход на вода 25+10=35литра.
-7,00часа дестилата падна до 50% спиртност и се събра 400мл. който дадоха 70% спиртност, температурите са 96С, 88С, 33С и спирам с основното за ракията. Почвам да събирам опашката.
-7,15часа охлаждащата вода се дигна на 44С и дефлегментатора също на 44С и затова с мъркуч източих 10 литра от 15 литровата кофа, и веднага сипах 10л. вода от чешмата с Т25С, дефлегментатора веднага си падна на 25С. До тука разход на вода 25+10=35литра.
-7,30 часа приключвам, температурите са 97С, 94С, 40С, опашката върви с малко под 20% спирт и е 210мл. с обща 30% спиртност, сипвам я при другите опашки дето сбирам.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
1.VII.2023г. Втората доза дестилация на 4,250литра джибра в 6 литрова тенджера под налягане, и малка колона с Ф28мм. и дължина 40см. и пълнеж от 3 полира в нея. Ще я правя да е максимално бързо този път като време, и като спазвам режимите дефлегментатора да бъде до макс 44С-45С. за да не дава фира в атмосферата алкохола:
-21,15 часа пуск ел котлон на макс 7 от 7, Т27С, охл- вода на 23С.
-21,25 часа джибра на 68С, намалявам котлона на 4,5.
-21,32 часа джибра 88С, дестилат 75С, дефлегментатор 28С първака тръгна с 83% спиртност почти на струйка-бързи капки.
-21,42 часа 89С, 75С, 35С първака стана 50мл. с 85% и го отделям.
-21,57часа дефл. е на 45С и сменям водата в кофата с нова на 26С.
-22,02 часа нова вода дефл. е на 34С.
-22,04 часа капе на бързи капки 92С, 76С, 37С, 75% спиртност.
-22,20часа94С, 77С, 42С, 70% спирт, деф държи горе доле и не се дава.
-22,30часа95С, 78С, 45С, 69%спирт-сменям водата в кофата.
-22,33часа смених водата деф е на 36С.
-22,35часа дебита намаля на 1-2к/с. и дигам котлона на 4,7 дебита почти ведната стана на бързи капки.
-22,40часа спирам основната част за ракия при 45% спирт на чучура. Получи се 480мл. с 75% спиртност.
-22,45часа 96С, 90С, 48С, опашката върви с 25% спиртн.
-22,50часа 97С, 92С, 51С, опашката върви с 20% спиртн.
-22,55часа 97С, 93С, 58С, 20% спиртн.
-23,05 часа 98С, 95С, 60С, 18%спиртн. и спирам.
Опашката е 280мл. с 30% спиртност.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
От двете варки на джибра от захар и мая имам:
-Първак50мл. с 84% и 50мл. с 88% общо 100мл. с 85% спиртн.
-За ракия 460мл. с 70% и 480мл. с 75% получи се общо 920мл. с 75%. Опитах я силна много, но мека и приятна на вкус, иска още овкусяване за аромат поне с орехче, може и ванилия и захар!!! Двете еднакви дози от една и съща джибра дадоха малка разлика в спиртноста но това го отдавам че втората доза е стояла още едни 12-14 часа да ферментира, и втората доза я пуснах да върви максимално бързо като дебит, спрямо първата доза която вървеше максимално бавно като дебит.
-Опашки 210мл. с 30% и 280мл. с 30%
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Ще направя ракия тип уиско-коняк поне по цвят с тези 920мл. на 75% спиртност днес на 2.VII.2023г.
По калкулатора на алкофан Ру трябва да добавя 720мл. вода и ще получа накрая 1640мл. с 42% спиртност накрая готова за овкусяване и пиене ракия.
-Добавям 500мл. чиста вода от каната с филтър за опит. Получи се 1420мл. с 50% спиртност. Опитах, на вкус е силна ракия с приятен вкус!!!
-Добавям още 220мл. вода от каната с филтър за опит и да стане добавената вода 720мл. Получи се 1640мл. с 45% спиртност по спиртомера до 96% който е /по калкулатора трябваше да е с 42%/, и това от 1,5кг. захар и примерно 50грама мая за хляб. Опитах я-перфект е, иска си обаче цвят, и вкус, и да отлежи малко!!!
-Слагам в ракията едно малко зелено орехче срезано на няколко части за цвят и вкус. Само за 20-30 минути цвета стана жълт като липов чай, и махам парчетата от орехчето.
-Кармелизирам захар като пропорцията е 1малка чаена лъжичка на 1 литър ракия. Сложих една и половина чаени лъжички захар в тигана, нагрях на котлона докато стане течна и кафява на цвят, и веднага сипах в ракията. Като падна в ракията захарта веднага се втвърди на цяло парче, но за около 30минути се разтвори напълно в ракията. Веднага даде благороден цвят на коняк, или уиски какъвто цвят търсих на тази ракия!!!
-На нож тръснах малко от пакетче ванилия с размери примерно 3х3мм. да се покрие с прах Ванилия за тези 1,6литра и ги сипах. Опитах има някак си некакъв неопределен вкус, но не е лоша, а като знам че аз съм си я правил даже ми харесва. Реалния вкус ще се получи след като отлежи поне седмица две, или още по добрия вариянт е няколко месеца, че даже и няколко години. Като се има на предвид статистически от последните 15-20 години назад че пия по една бутилка джони средно на година и половина две, то с тези 1,6 литра ще изкарам сигурно поне 3-4 години, освен ако не дойде някои гостенин който да я хареса на вкус и изпие набързо. За срамотиите нямах в къщи две бутилки за ракията и затова я сипах в един буркан от туршия да отлежава.
Прикачени файлове
20230701_045350.jpg
20230702_215232.jpg
IMG_20230627_160009.jpg
Gogo55
Администратор
 
Мнения: 523
Регистриран на: 30 Яну 2010 05:17

ПредишнаСледваща

Назад към Направени устроиства

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта