Колата на Тесла

Колата на Тесла

Мнениеот staria_jak » 28 Мар 2010 12:20

Реших да се поровя малко и да се позанимая с този въпрос.
От всичко, което прочетох ми се струва, че нещата седят далеч по просто. Преди няколко дни, не помня какво търсех ми излезе схема на инвертор за автомобил от 12 на 230 волта променлив ток. Там имаше елемент, който по външен вид прилича на кондензатор с диод, незнам точно, какъв е. Тогава ми просветна, че може би лампите използвани от Тесла са чисто и просто инвертор. Все пак радиолампите използвани от Тесла са били вързани по скоро като кондензатори, но пък може да се използват и като диоди.
Принципа на действие на инверторите се основава на това, че обръщат правия ток в променлив. Знаем, че Тесла е бил маниак до някаква степен на резонанса, в доста негови патенти се споменава резонанс. От прав ток неможем да постигнем резонанс, но при променливия ток може да се постигне.
В радиопредаванията, телекомуникацията и тем подобни се използват т.нар. двуполюсници или РЛЦ вериги. Какво представляват те свързани последователно резистор, намотка и кондензатор. Има дори изключително проста формула за изчисление на резонанс на двуполюсник. Какво представлява асинхронния електромотор: Това са намотки създаващи магнитно поле така че да завъртат ротора на мотора. Асинхронен т.е. магнитното поле на намотките се върти по бързо от ротора. Тука малко се задухвам защото незнам как се включват намотките, така че да се получи въртеливо движение.
Но да си представим следното нещо, връзваме кондензатор, резистор и една намотка от електромотора и се получава РЛЦ. Разбира се може и да греша хич ме няма с намотките индуктивности и т.н. и може намотката на електромотора да не е подходяща. Но ако е подходяща за връзване в РЛЦ имаме т.нар. двуполюсник и ако знаем честотата на променливия ток, идуктивноста на намотката ще може да намерим стойностите на кондензатора и да създадем резониращо РЛЦ.
От физиката и практиката знаем, че резонанса е състояние в РЛЦ, затваря тока между кондензатора и намотката като източника на ел. енергия се изключва от ел. схемата. Разбира се това практически е невъзможно, защото схемата ще излиза от резонанс, но пък ако приема малко количество ел. енергия, така че да се поддържа резонанса ще имаме схема, която консумира изключително малко ток.
За да запали автомобила в началото ще трябва да се изконсумира много силен ток така, че да завърти мотора и динамото на автомобила, но след завъртането, динамото може да произведе достатачно енергия за да мине през инвертора и да поддържа резонанса в РЛЦ веригата, така че мотора да се върти постоянно.
Ако всичко по-горе е вярно, че може намотките на мотора да се вържат в РЛЦ, то тогава изниква друг въпрос, който не съм разрешил поради липса на информация.
При резонанс и затваряне на веригата между кондензатора и намотката, би трябвало тока натрупан във кондензатора да се прехвърли в намотката, след това тока натрупан в намотката да се върне обратно в кондензатора и така да се получават приливи и отливи от единия елемент в другия ( Не съм сигурен, че така се получава, но приемам , че се получава така). То тогава, всички намотки от електромотора трябва трябва да се синхронизират, така че да се получи последователно разреждане и зареждане на намотките за да се получи въртеливо магнитно поле. Незнам с каква скорост ще се получи това, но вероятно ще е много висока, за това предполагам, че ще трябва асинхронен двигател.

НЕЗНАМ И НЕ СЪМ СИГУРЕНДАЛИ ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ ТАКА- Просто разсъждавам писмено, чакам да ми донесат един уред за мерене на индуктивност и да проуча нещата практически. Но ако съм прав ще проявя претенций за собственост, но пък от друга гледна точка всеки, който мисли, че може да го направи да го прави.
Приемам също и помощ и корекциий, но всичко ще го публикувам макар и да проявявам претенций за собственост :).
staria_jak
новак
 
Мнения: 10
Регистриран на: 12 Мар 2010 13:51
Местоположение: с. Варвра (Пазарджишко)

Re: Колата на Тесла

Мнениеот proksima » 28 Мар 2010 13:36

говориш пълни щуротий
proksima
новак
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Мар 2010 13:32

Re: Колата на Тесла

Мнениеот Gogo55 » 28 Мар 2010 15:33

Стигаме до идеята за един ел двигател който да се самоподържа чрез въртеливо движение на ротора си и на електроните в статора му и да имаме и резонанс.Има логика.Във въртеливото движение примесено с резонанс има много хляб.Шаубергер е правил подобни неща но с флуиди на место с електрони,а природата чрез вихъра или торнадото ни дава аналогичен пример.Имаме ли въртеливо движение с достатъчна скорост и някаква потенциална разлика в налягането както е при вихрушката или въртолите то имаме и самоподържане на това движение но само при едни точно епределени условия.Трябва да се правят опити за да се разбере от къде изгрява слънцето и да се открие топлата вода отново.
Gogo55
Администратор
 
Мнения: 496
Регистриран на: 30 Яну 2010 05:17

Re: Колата на Тесла

Мнениеот staria_jak » 29 Мар 2010 20:23

Зная, че идеята ми, за която съм писал горе има хиляди пропуски, беше просто насока. Идеята, която съм показал използва собственото си въртеливо движенение за да се самоподдържа и дори да създава допълнителна енергия. С други думи, перпетуум молие. И ако използваме физиката в случа, това е малко невъзможно. Но все пак ще продължа в проучването на нещата. Но искам да знам възмойно ли е радиолампите използвани от Тесла да са били използвани за инвертор.
staria_jak
новак
 
Мнения: 10
Регистриран на: 12 Мар 2010 13:51
Местоположение: с. Варвра (Пазарджишко)

Re: Колата на Тесла

Мнениеот Чефо » 30 Мар 2010 21:21

За какво му е този инвертор?
От година и аз съм голям фен на електромобилите особено ако са на СЕ.-свободна енергия
Вървят приготовления за генератор на СЕ. Следващата стъпка е такъв ел. мобил.
Чефо
интересуващ се
 
Мнения: 233
Регистриран на: 31 Яну 2010 12:00

Re: Колата на Тесла

Мнениеот staria_jak » 30 Мар 2010 21:39

Ако следвам тезата си от по-горе за РЛЦ-то би трябвало да има нвертер за променлив ток.
staria_jak
новак
 
Мнения: 10
Регистриран на: 12 Мар 2010 13:51
Местоположение: с. Варвра (Пазарджишко)

Re: Колата на Тесла

Мнениеот Чефо » 30 Мар 2010 22:26

Разбира се ако е вярна.
Трябва да се правят опити и да се види и прецени всичко.
То все от някъде трябва да се започне макар и с грешна теория. Поне ще е ясно от опит дали е така или не.
Чефо
интересуващ се
 
Мнения: 233
Регистриран на: 31 Яну 2010 12:00

Re: Колата на Тесла

Мнениеот hyparh » 23 Фев 2013 23:24

Има ли вече опитни резултати по този проект?
hyparh
новак
 
Мнения: 3
Регистриран на: 22 Фев 2013 20:00

Re: Колата на Тесла

Мнениеот ivanjordanov » 06 Фев 2014 14:41

Искам само да отбележа, че американците си кръстиха компанията от Силиконовата долина, която произвежда електромобилите именно Тесла: http://www.teslamotors.com/ ;)
Аватар
ivanjordanov
новак
 
Мнения: 25
Регистриран на: 06 Фев 2014 12:15

Re: Колата на Тесла

Мнениеот sastst » 11 Фев 2014 07:01

Силиконова долина не съществува.
Силиконовите импланти нямат нищо общо със Силициевата долина.
Правете разлика между силикон и силиции. От второто се произвеждат процесори, транзистори и други полупроводници в долината, а не от силикон.
Неграмотността не оправдава пишещия.
sastst
новак
 
Мнения: 3
Регистриран на: 05 Май 2011 09:49

Следваща

Назад към По идеи на Н.Тесла

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron